Mentaltræning til rytteren.

 Jeg tilbyder både mentaltræning til hverdags-problematikker og konkurrence!

 

* Psykologisk indsigt for rytteren i egne reaktioner og vanemønstre.

* Forbedring af præstationer.

* Styrkelse af samarbejde mellem hest og rytter.

* Brydning af negative træningsmønstre.

* Opbygning af tillid og ro.

* Træning af tro og mod.

* Håndtering af angst for ryttere med traumer efter ulykker.

 

Jeg går ind og hjælper med at løse op for de spændinger der måtte være – og skærper rytterens mentale fokus, så nye kræfter kan mobiliseres og komme til udtryk.

OBS : 'Mentaltræning' og 'coaching' er to vidt forskellige ting - og i mange tilfælde er det faktisk coachingen der har størst effekt på mange ryttere. (Se menuen for mere information om 'coaching'.) 

'Kvik-fix' og 'peptalks' får du ikke hos mig - min arbejdsmetode med mentaltræning som værktøj er mere dybdegående med at finde- og arbejde med årsagen til problemerne.

DERFOR er det meget vigtigt at rytteren er indstillet på at arbejde med sig selv!

Jeg kommer altså ikke ind fra sidelinien og "tryller problemerne væk" - men jeg kan derimod trykke på nogle knapper og give nogle værktøjer som kan hjælpe rytteren til at arbejde sig ud af situationen, med min guidning og støtte.

'Kvik-fix' og 'peptalks' kalder jeg for "overfladebehandling", da de kræver konstante opfølgninger for at holde følelsen ved lige...den gode mentaltræning lagrer sig derimod mere basalt hos rytteren, og får derfor en helt anden - og vedvarende effekt!
 
Jeg ser det faktisk som et succeskriterie at rytteren efter én eller få gange får løst problemerne, og kan håndtere situationen selv - uden min hjælp!
At nogle ryttere vender tilbage for en genopfriskning, opfølgning eller et 'tjek-up' på situationen, er kun naturligt - men dén mentaltræning jeg leverer er ikke et "never-ending-forløb",- hos mig vil én eller få sessioner være nok!

Mentaltræning kan enten foregå under selve ridningen, eller som privat session med samtale, hvor visualisering og/eller NLP-teknikker inddrages alt efter det individuelle behov.

 

 

 

De fleste konkurrenceryttere kan nikke genkendende til at have oplevet perfekte træningsforløb på hjemmebanen forvandle sig til små mareridt på konkurrencebanen.

Hvad går galt ? Og hvorfor får spænding og stress overtaget og nedsætter ens kommunikation og kontakt til hesten ?

Ordene 'kontrol' og 'koncentration' har naturligvis betydning, men genstridige tankemønstre kan blokere helt for evnen til at holde fokus, og så mister man kontrollen, lader tankerne styre og påvirke så man taber den fysiske indføling og kontakt til hesten, og så kommer fejlene - hesten stritter imod, og opfører sig ikke som hjemme i de vante omgivelser.

Tror springrytteren ikke på at hesten tager det forestående spring, så gør den det som regel heller ikke – og mærker dressurhesten irritation eller nervøsitet fra rytteren, bliver øvelserne heller ikke udført flydende og fejlfrit.

Af og til reagerer rytteren så med negativt gensvar – og herved startes ofte den negative cirkel som kan være så svær at komme ud af igen.

 

 

 

Rytteren har også en ekstra problematik mht. hestens hukommelse, for hesten har det som vi mennesker, den husker (desværre) de negative ting bedst, og negative oplevelser i bestemte situationer, såsom på enten trænings- eller konkurrencebanen, det vil den koble til næste gang den er i de samme omgivelser.

Det er det samme med vi mennesker – og herved er rytteren altså på en dobbelt så svær opgave, da både rytterens oplevelser OG hestens oplevelser skal arbejdes med.

Både vi og hestene skal have gentaget gode oplevelser igen og igen for at de lagres stærkere på den positive måde frem for de negative oplevelser, som lagres efter blot én eller få gange.

 

Ydermere er ridesporten desuden en hård præstationssport, hvor det er almindeligt at man bliver målt og vejet af omgivelserne selv i den daglige træning udenfor konkurrencebanen, og der bliver sjældent brugt fløjlshandsker når en gruppe barriereryttere kommenterer på dem som træner ude i hallen eller på ridebanen. Sporten kan være kold og ubarmhjertig, og hvis man ikke er stærk psykisk- eller er i stand til at skubbe de vurderende blikke ude og fokusere på sin træning, så kan pres og stress lige pludselig fylde for meget og gå hen og ødelægge ens træning – eller måske (værst af alt) eliminere ens glæde ved ridningen.

 

Jeg går ind og hjælper med at løse op for de spændinger der måtte være – og skærper rytterens mentale fokus, så nye kræfter kan mobiliseres og komme til udtryk.

Mentaltræning kan enten foregå under selve ridningen, eller som privat session med samtale, hvor visualisering og/eller NLP-teknikker inddrages alt efter det individuelle behov.

 

 

Jydsk Væddeløbsbane (Fotograf Mette Hauge)

Følg også aktivitet med inspiration, tips, oplæg til debatter m.v. på :
👍 facebook.com/holistiskhestesport