Dobbeltlinetræning af heste

'Bodybuilding' af hestens muskulatur.

Den ultimative træningsform uden rytterbelastning – alt kan trænes med denne metode; ryg, bagpart, forpart, nakke (øvre- og nedre), balance, bæring, dybde, højde - samt mange enkeltstående dressurøvelser, desuden kan kegler og bomme også med fordel inddrages i træningsformen.

Hesten trænes uden vægt- og rytterbelastning, og vigtigst af alt ; hesten er IKKE spændt ind !!
Hesten ”rides” så at sige fra jorden, så at sige – men for ”sytråds-tøjle” uden træk og tvang, og arbejder derfor SELV med sin muskulatur !

* Muskelopbygning af svage områder.
* Muskelopbygning efter skadespause.
* Styrkelse af balance og smidighed.
* Mental- og fysiologisk adspredelse fra ridningen, hvor arbejdslyst og samarbejde kan genopbygges via dobbeltlinetræning.

Nogen bruger dobbeltlinerne til dressurøvelser - min metode handler i stedet om hestens basisramme og grundtræning.
Jeg arbejder primært på volte, og altid i et afbalanceret arbejdstempo, hvor der veksles mellem dyb, middel- og høj bæring alt efter hvilke områder der skal styrkes; øvre/nedre nakkedel, ryg eller bagpart.

Dobbeltline-arbejdet er særlig effektivt af 2 årsager:

1) Hesten trænes uden vægt/belastning fra rytteren, dvs. at den undgår at skulle kompensere for rytteren, og skal kun bære og balancere sig selv – dette højner muligheden for at bygge hestens fysiske ramme op, hvor bæringen styrkes markant, men også balancen skærpes betydeligt. Mange heste er vant til støtte og korrektioner fra rytteren for at kunne holde balancen, men i dobbeltlinerne lærer hesten både at balancere OG at bære sig selv !

2) Hesten trænes UDEN indspændinger, longøren støtter kun let i tøjlen og guider med kropssproget, hesten ”leges” så at sige i holdning, og netop når hesten forstår at den ikke ”holdes fast” men i stedet arbejder MED, så sker der efter få gange det pudsige at hesten SELV finder i holdning og samarbejder maximalt med en meget direkte kontakt til longøren. Hestens opmærksomhed kan blive meget intens, så man som longør er ligeså meget 'på' som hvis man sad i sadlen. Heste ’trigges’ virkelig af denne træningsform, de får en helt naturlig LYST til at samarbejde, der kommer gnist i øjnene, og hesten synes lige pludselig at longearbejdet er sjovt!

Dobbeltlinerne kan bruges til specifik opbygning af svage områder, som genoptræning efter skadespause, eller som et almindeligt supplement til den daglige træning.

Jeg blev selv oplært i dobbeltline-teknikken af en berider tilbage i 1996, og jeg har sidenhen trænet et hav af heste i dobbeltliner gennem årene, både som supplement til privat-hestes daglige ridetræning, eller som genoptræning efter endt skadespause. Jeg har været ansat som træner til at styrketræne handicapheste i dobbeltliner – udover at jeg også har afholdt demonstrationer og workshops i foreninger, og hver gang har det været den samme positive oplevelse at indlære nye heste i dobbeltlinerne…nogle heste kan være meget skeptiske i starten, men så snart de finder ud af at de ikke tvinges til noget så er interessen vakt, og samarbejdet tager herefter hurtigt form, og resultaterne viser sig.

Hele fidusen ved dobbeltlinetræningen er at få hesten SELV til at arbejde med sin muskulatur, bæring og balance, samtidig med at den bløde mund bevares – når hesten kan arbejde korrekt i dobbeltlinerne vil den helt automatisk også blive blødere og lettere at ride.

ALLE heste kan trænes i dobbeltliner; varmblod, fuldblod, islændere, fjordheste…..der er ingen grænser – denne træningsform egner sig til alle heste, uanset disciplin, højde og drøjde.


NB : Jeg åbner kun periodevist op for bookinger til træning af heste i dobbeltliner !!

* Pris afhænger af om det drejer sig om træningsforløb af hest, solo-oplæring eller workshop.

* Kontakt mig for øvrig info og/eller notering på venteliste.

  • Dyb bæring

    Hér trænes nedre nakkekam, ryg og balance.

  • Middel bæring

    Hér trænes basis-rammen.

  • Høj bæring

    Hér trænes øvre nakkekam, skulder, bagpart og bæring.

Følg også aktivitet med inspiration, tips, oplæg til debatter m.v. på :
👍 facebook.com/holistiskhestesport